01 January 2015

Apelsinimaitseline piparkoogitainas

250 g tumedat siirupit (nt Dansukker)
125 g suhkrut
200 g võid
2 muna
15 g piparkoogimaitseainet
1 apelsini koor
1 dl apelsinimahla
400 g nisujahu
200 g täisteranisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

Mõõda potti siirup, suhkur, piparkoogimaitseaine, riivitud apelsinikoor ja apelsinist pigistatud mahl (kui mahla tuleb apelsinist vähem, siis lisa vet
t). Kuumuta segu keemiseni ja keeda tasasel tulel suhkru lahustumiseni (u 3-4 minutit). Sulata siirupisegus või. Lase segul jahtuda ning seejärel sega ükshaaval juurde munad. Klopi korralikult segamini. Lisa tainale jahu ja küpsetuspulber. Sega vispliga kõik korralikult ühtlased. Ära lase end taina vedelast olekust häirida - külmkapis või tahkub. Jahu ei maksa kindlasti juurde panna. Mässi tainas tihedalt kilesse ja pane külmkappi maitsestuma. Kasutada kõlbab tainast juba paari päeva pärast, aga parim on lasta "tõmmata" nädala jagu.

Piparkookide tegemiseks rulli tainas 4-5 mm paksuseks, lõika sobivad kujundid välja ja aseta küpsetusplaanidel. Küpseta 200 kraadi juures 8-10 minutit.

Glasuur:
1 munavalge
2,5 dl tuhksuhkrut
0,5 tl sidrunihapet või 1 tl sidrunimahla

Glasuuri jaoks vahusta munavalge õrnalt vahule. Lisa sidrunihape või -mahl ning tuhksuhkur. Vahusta glasuur korralikult läbi. Pane pritsikotti, lõika glasuuri jaoks kotti ava ja lase endas kunstnik valla.

Need on MAAILMA PARIMAD piparkoogid. Poe omade järgi enam üldse ei isuta. Tainas on minu täielik omalooming ja saab minu retseptikogu klassikaks ;)

No comments:

Post a Comment