25 October 2012

Kodune leib

Leiba mina enam poest ei osta, kodus tehtud on ikka maitse ja säilimisomaduste poolest palju parem. Lisaks kerge teha ka.

3 spl juuretist
0,5 l leiget vett
175 g rukkikroovjahu (mulle meeldib Kalewi oma)

Sega juuretis leige veega. Lisa jahu ja sega korralikult läbi. Kata kauss kilega ning aseta sooja kohta 10-12 tunniks hapnena. Rohkemal hapnemisel saab lihtsalt hapukama leiva, aga mulle meeldib just selline mahedamaitseline.

2,5 tl meresoola
80 g fariinsuhkrut
325 g rukkikroovjahu

Lisa koostisosad hapnenud leivamassile ning sõtku korralikult läbi.
NÜÜD VÕTA JÄTGMISEKS KORRASKS 3 SPL JUURETIST!!! Säilita juuretist külmkapis.
Lisa leivatainale seemneid, puuvilju, köömneid vms.
Määri leivavorm võiga ning pane tainas vormi. Silu märja käega leivatainas siledaks, kata rätikuga ja aseta sooja kohta 3-ks tunniks kerkima.
Soojenda ahi 230 kraadini ning küpseta leiba selles kuumuses 15 minutit (enne ahjupanekut piserda leiba veega). Seejärel alanda temperatuur 180 kraadini ja küpseta veel 55 minutit. Võta leib vormist välja ja pane rätiku alla jahtuma.
Selline kodune leib säilib vabalt kaks kuud ilma, et läheks hallitama või kaotaks maitseomadusi.

No comments:

Post a Comment