29 July 2012

Hapukurgid

Armastan hapukurke. Siiani olen neid söönud vaid vanaema poolt tehtuna. Vanaema hapendab kurke siiani, kuid kahjuks elab minust 120 kilomeetri kaugusel. Öeldakse, et häda ajavat isegi härja kaevu...asi see mulgi siis kurke ise hapendada :)

NB! Kurgid on siiski vanaema-vanaisa peenralt korjatud, neil on kohe selline omamoodi mekk juures :)

Antud kogused on 1 l soolvee kohta, kurkide kogus on umbkaudne (oleneb ju anumast ning kurkide suurusest)

u 20 väikest avamaa kurki
1 l vett
2 spl jämedat soola
2-3 küüslauguküünt
u 3 cm jupp mädarõigast
tillivarsi ja -õisikuid
6-7 mustsõstralehte

Pane kurgid paariks tunniks külma vette (vajalik, et kurgid ikka kõrmpsud jääksid). Keeda vesi ning lahusta selles sool. Lao kurgid vaheldumisi mustsõstralehtede, tükeldatud küüslaugu, mädarõika ja tilliga purki (klaas või keraamiline nõu, metall ei sobi). Kalla peale kuum soolalahus. Tõsta kurkide peale nt taldrik või mõni muu ese, mis kurgid "põhja" vajutaks, nii katab soolvesi neid ka pealt. Lase 2-4 päeva toatemperatuuril hapneda.

* Kui tahad kurke ka ületalve säilitada, siis peale vajaliku hapususe saavutamist vala soolvesi potti ning aja keema. Tõsta kurgid steriliseeritud purkidesse, kalla peale kuum soolvesi ning sulge õhukindlalt.

No comments:

Post a Comment