26 February 2020

Parimad liivatainaküpsised

Mulle tohutult maitsevad UKs populaarsed liivatainaküpsised (Scottish shortbreads). Viimatisel Inglismaa-reisil sain siiani parimaid kodus valmistatud liivatainaküpsiseid. Kahjuks unustasin retsepti küsida, kuid guugeldades sain ligilähedase tulemuse. 

280 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
170 g võid
150 g tuhksuhkrut (originaalretseptis oli tavaline suhkur)
1 suur muna (toatemperatuuril)
2 tl vaniljepastat
(0,5 tl mandliessentsi)

Vahusta suures kausis või ja suhur kuni kreemise konsistentsini. Lisa muna, vanilje ja soovi korral mandliessents. Mikserda ühtlaseks. Mikserda aeglaselt juurde omavahel segatud kuivained. Kui tainas tundub liiga kleepuv, lisa veel 1 sl jahu. Vooli tainast kaks "vorstikest" ja keera kumbki eraldi toidukilesse. Pane vähemalt paariks tunniks külmkappi. Rulli jahusel alusel tainas 0,5 cm paksuseks ja lõika sobivad kujundid. Aseta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit (kuldpruuniks).

Valmis küpsised võid kaunistada piparkoogiglasuuriga, aga küpsised on ka glasuurita väga head.

Retsepti võtsin siit.

Pildil on küpsised, mida tütar müüs koolis sõbrapäevalaadal :)

No comments:

Post a Comment