28 December 2017

Karamelline kirsitort ehk jõulutort 2017

Brownie:
50 g võid
100 g tumedat šokolaadi
90 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola
50 g fariinisuhkrut
80 g suhkrut
2 muna
1 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut

Sulata šokolaad ja või vesivannil. Jahuta. Sega jahu soolaga ja küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkrutega ning lisa šokolaad. Kalla juurde piim, lisa jahusegu ja vaniljesuhkur. Vala tainas ümmarguse lahtikäiva vormi sisse (läbimõõt 24 cm). Küpseta 160 kraadi juures 55-60 minutit. Põhi peaks olema keskelt katsudes veel õrnalt vetruv. Lase põhjal jahtuda. Kui kasutad madalat vormi, siis tuleb see kõrgemaks ehitada (nt papi+toidukilega või tordikilega), sest tort tuleb üpris kõrge. Aseta jahtunud põhi vormi.

Toorjuustu-kirsikiht:
150 g toorjuustu
2 dl vahukoort
4 sl suhkrut
4 g želatiinilehti + 0.5 dl kuuma vett
1 purk kompottkirsse

Kurna kirsid, jäta nõrguma. Pane želatiinilehed külma vette paisuma. Vahusta vahukoor suhkruga kohevaks vahuks, lisa toorjuust ja vahusta veel kergelt läbi. Lahusta želatiinilehed kuumas vees ja mikserda vedelik vahu hulka. Määri segu brownie-põhjale. Lao kreemi peale nõrutatud kompottkirsid, vajuta kergelt kreemi sisse.

Mandlibiskviit:
2 muna
4 sl suhkrut
2 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
75 g mandlijahu
25 g sulavõid


Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa vahustades suhkur ja munakollased. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja mandlijahu ning sega ettevaatlikult munavahu hulka. Viimasena sega tainasse sulavõi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit ning jahuta. Tõsta jahtunud biskviit vormi, suru kergelt kinni.

Karamelline valge šokolaadi vaht:
375 g vahukoort
125 g valget šokolaadi
185 g piima
10 g lehtželatiini


Kuumuta ahi 120 kraadini. Tükelda šokolaad ja puista küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Pane ahju 10 minutiks, võta välja ja sega hoolikalt läbi. Pane tagasi ahju järjekordseks 10 minutiks ning korda ka segamist. Jätka kuni šokolaad on karamellistunud (aega kulub umbes 1 tund). Valmis šokolaad lükka plaadilt kaussi ja sega hoolikalt. Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta piim keemiseni. Tõsta tulelt, lase paar minutit jahtuda ja sega želatiiniga. Nüüd sega piim šokolaadiga. Vahusta vahukoor ja sega see šokolaadikreemiga. Määri vaht mandlibiskviidile.
Aseta tort külmkappi üleöö tarduma.

Mõni tund enne serveerimist kaunista tort glasuuriga.

Karamellglasuur:
100 g suhkrut
75 g vett
75 g vahukoort
10 g maisitärklist
3 g lehtželatiini


Pane želatiililehed külma vette paisuma. Karamellista suhkur. Kalla hulka keev vesi ja sega hoolikalt. Sega vahukoor maisitärklisega. Nirista kuum karamellisegu vahukoor-tärklise hulka. Pigista želatiinilehed liigsest veest ja lahusta glasuuris. Jahuta glasuur ja pane kümkappi hanguma. Kui glasuur on veel piisavalt voolav, siis nirista see tordile. Pane tort mõneks tunniks külmkappi.

Enne serveeerimist kaunista.

Karamelliseeritud valge šokolaadi kihi ja glasuuri idee siit.

No comments:

Post a Comment