22 May 2017

Vaarika mousse tort brownie põhjal

Peen pealkiri, peen tort :)

Kuna mul on jälle põhjust iga kuu torti küpsetada, siis on huvitav katsetada uusi retsepte. Seekordne kook on pesamuna 2. minisünnaks tehtud. Tegemine võttis küll omajagu aega, tekkis palju musti nõusid, aga tulemus oli seda kindlasti väärt. Kui midagi teisiti teha, siis võiks brownie kiht ehk õhem olla (pool tainakogust), aga šokolaadisõpradele on retseptis olev kogus kindlasti meelt mööda.
Põhja küpsetamisel võtsin eeskuju siit, aga muutsin suhkru kogust ja veel mõnesid väikeseid asju.

Põhi (brownie):
100 g võid
200 g tumedat šokolaadi
180 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola
100 g fariinisuhkrut
150 g suhkrut
4 muna
200 g piima
2 tl vaniljesuhkrut

Sulata šokolaad ja või vesivannil. Jahuta. Sega jahu soolaga ja küpsetuspulbriga. Vahusta munad suhkrutega ning lisa šokolaad. Kalla juurde piim, lisa jahusegu ja vaniljesuhkur. Vala tainas ümmarguse lahtikäiva vormi sisse (läbimõõt 24 cm). Küpseta 160 kraadi juures  50 – 60 minutit. Põhi peab olema keskelt katsudes veel õrnalt vetruv, sest šokolaadi-brownie kiht jääb nii suussulav. Lase põhjal jahtuda. Ära põhja vormist välja võta.

Mustsõstraželee:
200 g mustsõstraid + 0,5 dl vett
70 g suhkrut
8 g agar agar'it + 0,5 dl vett

Keeda sõstrad koos veega pehmeks. Püreeri saumikseriga ühtlaseks. Lahusta agar agar kuumas vees. Nirista segu püreele. Sega hoolikalt, jahuta. Kui püree hakkab juba tasapisi tarretuma, siis jaota koogivormi brownie põhjale. Pane külmkappi tarretuma.

Vaarika mousse:
300 g külmutatud vaarikaid
200 ml piima
3 munakollast
1,5 dl suhkrut
6 želatiinilehte
200 ml vahukoort

Keeda vaarikad koos suhkruga läbi. Püreesta. Klopi munakollased lahti. Lase piim keema, nirista hulka munakollased, samal ajal hoolikalt vispeldades. Kuumuta kuni segu pakseneb. Sega vaarikapüree keedukreemi hulka. Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Pigista želatiinilehed kuivaks ja vispelda veel kuuma vaarikakreemi hulka. Vahusta koor kergelt. Vispelda vahukoor kreemiga kokku. Jahuta ning vala tarretunud mustsõstrakihi peale. Pane tort vähemalt 5 tunniks külmkappi tarduma.

Kate:
150 ml vahukoort
100 g tumedat šokolaadi

Kuumuta koor ja šokolaad ühtlaseks massiks. Jahuta ja nirista kate vormist välja võetud tordile. Kaunista meelepäraselt.



1 comment: