Siirup:
125 g suhkrut
1 dl keevat vett
Tainas:
siirup
1 dl suhkrut
150 g võid
10 g piparkoogimaitseainet
2 muna
350-400 g jahu
100 g mandlijahu
2 tl küpsetuspulbrit
Siirupi jaoks pruunista suhkur kuldpruuniks (alates suhkru sulama hakkamisest kuskil 3 minutit - üle pruunistada ei tohi, tainale jääb viha maitse). Sulanud suhkrule lisa keev vesi (jap, tekib väike plahvatus, aga see on seda väärt).
Taina jaoks lahusta kuumas siirupis suhkur ja või. Lase jahtuda ja seejärel klopi tainasse munad. Sega kuivained omavahel (esialgu lisa 350 g jahu, hiljem saad vajadusel juurde panna) ning seejärel lisa tainale. Töötle ühtlaseks. Tõsta tainas külmkappi hanguma. Hangunud tainas mässi toidukilesse ja lase enne küpsetama hakkamist 2-3 päeva külmikus laagerduda.
Piparkooke küpseta 200 kraadi juures.
Ja ma ei saa märkimata jätta seda, kuidas kasutatakse sõna TAINAS alatihti valesti. Jah, EKI lubab kasutada sõna TAIGEN, aga parem on siiski TAINAS. Ja no mu sisemine eesti filoloog nutab iga kord, kui näen, et ostastavas käändes kirjutatakse TAIGENT. Oh My God, see sõna on TAINAST. TAINAST, TAINAST, TAINAST!!!! Ok, halvimal juhul võib kasutada vormi TAIGENT, see on vähemalt ÕSi järgi korrektne.
No comments:
Post a Comment